Ha valamilyen tevékenységet szeretnénk végezni főállásként, vagy akár munka mellett, akkor egy vállalkozást indítunk. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a vállalkozási formák közül az egyéni vállalkozások vannak többségben. De most elsősorban nem ezek előnyeiről szeretnénk beszélni…

Azt már tudjuk, hogy egyéni vállalkozást indítani ma már Magyarországon is szinte gyerekjáték. Néhány kattintás az online kapun keresztül, és azonnal egy vállalkozás tulajdonosai vagyunk. (Azért néhány teendőnk még persze akad.)

Azonban nem is ez a legnagyobb probléma idehaza a vállalkozások terén, hanem azok fenntartása, sikerre vitele. Ha jól körülnézünk, láthatjuk, hogy milyen sok vállalkozás nő ki a semmiből, és mennyi tűnik is el egyik napról a másikra. A probléma forrása a legtöbb esetben az, hogy nem jól mérjük fel a lehetőségeinket, illetve az egyéb korlátainkat.

Pontokba szedtük Nektek, hogy mitől futhat idén igazán a szekér.

Gondolkozz máshogy, mint mások!

A legtöbb vállalkozással az a gond, hogy nem tud a mai kor szellemében gondolkodni. Azaz! Ha meghallod azt a szót, hogy „indíts vállalkozást”, le mernénk fogadni, hogy azonnal az jut az eszedbe, vajon mit lehetne értékesíteni, és hogyan. Ezzel semmi baj sincs, de bizonyára a második gondolatod az lenne, hogy az milyen drága!

Mert ugye mindjárt kell hozzá egy nagyobb összeg indulótőkének, hiszen nem olcsó sem az árukészlet, sem az üzlet bérlése, és akkor még nem is beszéltünk a járműről, amivel a termékeket szállítjuk a boltba, és azoknak az embereknek pénzéről, akik a boltot vezetik. Húh! És még egy csomó mindent kihagytunk a felsorolásból…


A sikeres vállalkozó viszont:


Ahelyett, hogy azonnal a költségeket számolja, egy offline üzlet megnyitásához, másképp kezd el gondolkodni! Keres egy olyan terméket, amit maga is elő tud állítani, és ugyanúgy el tudja adni, mint bármi mást. Ez lehet egy fizikai kézműves termék, vagy akár lehet egy szolgáltatás is, amiben jó, amivel tud segíteni, hogy mások is előrébb jussanak, vagy segít egy problémájuk megoldásában.

Az internet ma már mindenki előtt nyitva áll, csak ki kell aknázni.

Tehát gondolkozz elsősorban online vállalkozáson…

Legyen egy nagyon pontos célod, miért is csinálod!

A második legnagyobb probléma szokott lenni, hogy az emberek többsége nem igazán tudja, mit szeretne az életben elérni, és ha vállalkozásra adja a fejét, akkor pedig elbizonytalanodik, hogy biztos ezt akarja-e!

Sok miatt indíthat valaki vállalkozást, de a megkérdezettek többsége még mindig azt vallja, hogy az elsődleges cél a munkahely kiváltása szokott lenni, és ezután jön a családdal töltött több szabadidő, és még sorolhatnánk a felsorolásokat.


A sikeres vállalkozó viszont:


Visszavonul egy csendes helyre, összegyűjti azokat a célokat, amiket el szeretne érni, majd ezeket rangsorolja fontosság szerint, és ehhez ragaszkodik is. Nem engedi, hogy bárki leterelje erről az útról, mert onnantól megint csak nehéz lenne magát rávennie bármire is.

Halogatás!

Sokszor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a terveink megvalósítása még várhat picit, és egyéb elfoglaltságokat „gyártunk” magunknak teljesen feleslegesen. Azt azonban elfelejtjük, hogy az élet milyen gyorsan elrohan mellettünk, és csak azt vesszük észre, hogy már el is telt 10-20 év, és szinte semmi érdemleges esemény nem történt velünk.


A sikeres vállalkozó viszont:


Tudatosan kezdi felépíteni az életét, és nem csak magára gondol, hanem a körülötte lévőkre is, mert ez olyan lökést ad neki, ami képessé teszi arra, hogy ne adja fel idő előtt. Gondol a szüleire, vagy ha van, a gyermekeire, az értük tett erőfeszítések erőt adnak a céljai megvalósításához.

A megbénító félelem!

A felsorolások közül hozhattuk volna a félelmeinket az első helyen, de nem így tettünk, pedig elég nagy hangsúlyt kell ennek a fejezetnek szentelni. A félelmeink képesek mindent megváltoztatni.

Ha vállalkozás indításáról van szó, hajlamosak vagyunk bebeszélni magunknak, hogy teljesen jó az, ahogy éppen élünk, amink van. Ez bizonyos értelemben még jogos is, de gondolj bele egy kicsit!

Ha a későbbiekben megteheted azt, hogy néhány embernek jobb életet tudsz biztosítani akár munkát adva nekik, vagy ha a családodnak meg tudod adni azt is, amit eddig nem, az milyen lelkesítően tud hatni.

Élj ezzel a meggyőződéssel, és élvezd a későbbiekben!

 

Képezd magad!

Sok vállalkozó megtorpan egy bizonyos szinten, főleg akkor, mikor már egy viszonylag állandó bevételt tud generálni a vállalkozása, de még mondjuk annyit nem hoz a konyhára, hogy ez legyen a fő állása.

Ahelyett, hogy tennének bármilyen lépést ennek megváltoztatása ügyében, inkább a „BOZTONSÁGOS” mókuskerékben élnek, azaz továbbra is fenntartják maguknak a jól megszokott munkahelyet. Csakhogy ez egy igen elfoglalt életet eredményez végül.


A sikeres vállalkozó viszont:


Azt keresi, hogyan tud fejlődni, hogyan tudja még vonzóbbá tenni a termékét, folyamatosan jelen van a célpiacon, kommunikál, motiválja magát, hogy lépést tudjon tartani a változó világgal, és hogy a legjobb legyen a szakterületén.

Neked pont ugyanezt kell csinálnod, ne félj a változásoktól, az csak még jobban kihozza belőled azt az embert, aki mindig is szerettél volna lenni.

Tehát ahogy a közmondás is tartja: a jó pap is holtig tanul!

Kezd el alkalmazni ezen tanácsokat, és minden meg fog változni körülötted!

 

Szerző: Varga Sándor

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail