Elindulás mesterfokon! – avagy tévhitek, amiket eddig a sikereidről gondoltál!

Nem éppen kíváncsiságból kezdtünk el kutakodni a vállalkozások sikerei után, hiszen a célunk nekünk is egyértelmű volt, hogy létrehozzunk egyet. Csakhogy az infohalmaz.hu weboldal számunkra egy segítségnek indult, hogy felmérjük vele a nemzetközi piacot, ám nagy meglepetésünkre igen szép eredményekkel indultunk.

Most egy picit elkalauzolunk benneteket a mi történetünkhöz:

Létrehoztunk ismerősömmel egy vállalkozóknak, és cégeknek szánt hírlevélküldö szoftvert, és az volt vele a cél, hogy a nemzetközi piacon mutatjuk be. Az mégis csak egy nagyobb piac, és ha már sikeresen működik, akkor könnyű dolgunk lett volna a magyarra fordítással. A szoftverért az ismerősöm volt a felelős, a nagyját ő keltette életre, mert az informatika úgymond a „vérében van”. Az én dolgom a weboldal arculata, és a tesztoldal elkészítése lett volna. És akkor hol van itt a csavar? Máris mondom!

Mindketten dolgozunk egy cégnél, bár más-más helyen, és az ismerősöm kapott egy lehetőséget, hogy ezentúl jó fizetésért külföldön folytathatja amit eddig csinált. Szinte azonnal igent mondott, még úgy is, hogy a családját itthon hagyta, és a „közös vállalkozásunk” is elment vele együtt, mert Ő értett a programozási részhez, én nem. A szerződése egy évre szól, aztán lesz, ami lesz…

Egyáltalán nem hibáztatom, ez az Ő döntése volt, és az Ő felelőssége! Kicsit elkanyarodtunk a fő témánktól, de hogy értsd az oldalunk célját, úgy éreztem ezt fontos volt elmondanom. Egyébként tavaly az oldallal webdesigner díjat is nyertünk Angliában, amire büszkék vagyunk, és vele együtt szponzort is, ezért működik még mindig. Hogy kudarc volt-e a szétválás? Nem feltétlenül! Az oldalt teljes terjedelmében át fogjuk a párommal alakítani, és olyan embereknek fogunk segítséget adni vele, akik mint mi, kezdeni szeretnének az életükkel, vagyis vállalkozáson törik a fejüket, de nem tudják hogyan induljanak el. Nagy utat jártunk be eddig, és sokat tanultunk, és még fogunk is, mert a siker kapujában állunk. J

Most, hogy ismeritek az álmainkat, a terveinket, ideje rendbe tenni a Ti céljaitokat is. Egy vállalkozás indítása mindig nagy feladatnak ígérkezik, persze nem az. Csupán elhatározás kérdése, -mondhatnánk- de azért ennél több. Hogy kell-e hozzá szerencse? Nem igazán! Miért?

Először is, a szerencse forgandó, és a mi esetünkben valóban így van!

A vállalkozás elindításánál fontos a megfelelő start kivitelezése.

A vállalkozás elindításánál fontos a megfelelő start kivitelezése.

És akkor máris induljunk el a rajtvonalhoz, és határozzunk meg néhány tévhitet:

1. Óriási tévhit azt gondolni, hogy a problémáiddal egyedül vagy!

Legalább egy személy mindig akad, aki bármi történjen, Ő melletted áll. Ugye ki lenne más, mint az anyák, akik felnevelnek bennünket, akik akkor is mellettünk vannak, ha tudják rosszat cselekedtünk. De említhetnénk gyermekünket, vagy a párunkat is. Mindenre van megoldás, csak meg kell lelni azt. Lehet nem könnyű, de ha nem próbálod megoldani, akkor a vesztett utat választod, és egy lépéssel biztos hátrébb kerülsz a sikered felé vezető úton.

2. Óriási tévhit azt gondolni, hogy a siker egyik napról a másikra a miénk lesz!

Természetesen nem lehetetlen, de a döntő többségében ki kell forrnia a dolgoknak ahhoz, hogy beérjen sikerünk gyümölcse. Tegyük fel, hogy értesz az programozáshoz, és sikerül egy mobil applikációt megírnod, még akkor is eltelik némi idő, mire pénzt tudsz belőle kovácsolni. Kell idő a megíráshoz, arról nem beszélve, hogy mennyi idődbe telt az, hogy megtanuld azt, ami ahhoz kell, hogy egy ilyen programot megírj. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy némi időráfordítás szükséges, mire eljuttatod a célközönséghez. Persze ha tudod mit szeretnél, akkor már előtte elkezdheted a propagandád hozzá, ahogy mi is tettük volna a szoftverünkkel…

3. Óriási tévhit azt gondolni, hogy a szükséges tudást majd kigyűjtöd az internetről!

Ma, mikor ilyen mértékben áll rendelkezésünkre az információ az interneten, nagyon nehéz belőle kiszűrni a hasznos dolgokat, ami pont nekünk kell. A legtöbb esetben azok az emberek, akik nagy tervekkel indulnak neki egy üzlet felépítésében, pont azért buknak el, illetve adják fel, mert akkora „információ dömping” veszi körül, ami sok esetben a saját elveivel vetekszik, arról nem is beszélve, hogy mennyi negatív komment társul néhány hasznosnak vélt információ mögött. Egy friss tervekkel nekiindult embert még könnyen képes befolyásolni ezen rossz hozzászólások, és hamar lebeszéli magát arról, hogy amit csinálni akarna, mégsem jó ötlet. A siker felé vezető út ismét rögös, és akadályokkal telivé válik!

4. Óriási tévhit azt gondolni, ha beindul egy vállalkozás, többé nem is kell dolgoznod!

Egy tanulmányból kiderült, hogy a szinte a semmiből felépített vállalkozások 80%-a 2 év után csődbe is megy, mert a vezetőik azt gondolják, hogy ha egyszer beindult a szekér, akkor a lendület mindig megmarad, lehet ezután lazsálni, a pénz akkor is „dőlni” fog. Talán ez a legnagyobb tévhit az összes közül. Valójában, ha a mutatóink tényleg jókat mutatnak, azaz sikeres az üzletünk, akkor feltétlenül szükséges bizonyos dolgokat kiszervezni, de csak azokat, amiket helyetted más is meg tud csinálni, nincs állandó jelenlétedre szükség a feladatok végrehajtásához.

 

Ezen tévhitek tudatában csak annyit tudunk mondani, hogy az élet nem maga a cél, az élet az odavezető útról szól. Mikor valami sikert érsz el az élet bármely területén, akkor ünnepeld meg, mert azt Te érted el, az rólad szól, és az a Te érdemed. Senki másé! Az apró sikerek adják a lökést a folytatáshoz, és a vállalkozások sikerei ebből építkeznek…

És ha már folytatásról beszélünk, akkor eláruljuk, hogy ezen cikkünket folytatni fogjuk, mégpedig a sikered felé vezető útról, és hogy merre kell elindulnod, hogy ne tévedj el!

Szerző: Varga Sándor

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail