Ingyenes, saját testsúlyos, összehozza az embereket. Mi kell még? Gondolom jó lenne, ha tudnánk miről is van szó. Ez a street workout!

A pályák elsőre majdnem olyanok, mint egy játszótér tele mászókákkal, de ne dőljünk be a látszatnak. Ezekben a parkokban főleg a fiúk, de a vállalkozó kedvű hölgyek is erősödhetnek húzódzkodással, fekvőtámaszokkal és még sok minden mással a „gépek” segítségével. Az őrület persze nem hazánkban indult, de lassanként elterjed az egész országban. A sport gyökerei a börtönökig nyúlnak vissza, ahol egyszerűen végrehajtható és kevés segédeszközt igénylő mozgásformákat fejlesztettek ki a rabok, ahogy ezt sok filmben is láthatjuk. Azonban elég hamar túllépett a rácsokon a sport és válik azóta is egyre közkedveltebbé, hiszen, mint mondtam, ingyen van, és az embernek a saját testsúlyából és erejéből kell gazdálkodnia, tehát egy egészséges „gyúrásról” van szó.

street workout

Forrás: odome.kz

Komoly sportággá nőtte ki magát és már bajnokságokat is rendeznek a vállalkozó kedvűeknek. Komoly sport egyesületek is alakultak, hiszen mégis könnyebb rávennie magát az embernek, ha húzzák magukkal a társai és mindig van hova fejlődni, hiszen mindig van valaki, aki jobb és van egy-egy új gyakorlat, amivel tovább fejlesztheti magát az ember. Én Veresegyházán jártam egy ilyen „kültéri konditeremben”, amit az önkormányzat és a helyi fiatalok közösen hoztak létre és fejlesztenek azóta is. Ide nem dohányozni, vagy szemetelni jár a fiatalság, hanem a mozgás öröméért, sikerült lekötni legalább egy csoportnyi fiú fölösleges energiáját és idejét, méghozzá mind maguktól járnak ide, ami azért elég különleges manapság.

A sportnak magyarországi hivatalos honlapja is van, ami naprakész információkkal szolgál mindenkinek, leírja a sportot, de amit még inkább ajánlanék mindenkinek: van egy külön menüpont,ahol megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb eső „kültéri konditermet”: http://street- workout.hu/parkkereso.html . Ezen kívül rendelkezésre állnak komplett gyakorlatsorok is videókkal, amik segítenek, hogy ne teljesen felkészületlenül látogassunk el a parkba. Mert, hogy igen, mindenkit arra bíztatok, hogy legalább próbáljuk ki ezt a mozgásformát, mert nagyon sokakat ragad magával, ennél jobbat pedig alig lehetne találni. Ingyenes, friss levegőn sportolhatunk, ismerkedhetünk és valóban az egész testünket átmozgathatjuk, nem csak egy-egy izomcsoportot specifikusan, mint a hagyományos konditermekben.

Mint mondtam, a sport országszerte elterjedt, úgyhogy ne is lepődjünk meg, ha otthonunktól párpercnyi autóútra találunk egy parkot. Persze vannak frekventáltabb és kevésbé frekventált helyek, nem vállalok garanciát, hogy pont milyen közel esik a park a kedves olvasó lakhelyétől. De mindenesetre ajánlom, hogy legalább böngésszétek végig a listát, mert akár egy délutáni programnak is elsőrendű egy ilyen próba „street workout”, ha meg nem tetszik, akkor nem kell többet elmenni. De, ahogy nagyanyáink is mondták: amíg nem próbálod ki, nem tudhatod, hogy szereted, vagy sem!

Ui.: Ezúton is szeretnék elnézést kérni a Veresi fiúktól, akik már nagyon régen segítettek nekem tapasztalataikkal, hogy megírhassam ezt a cikket, csak eddig nem tudtam megjelentetni, örülök, hogy végül eljött ez a nap!

 

Szerző: Hernádi Anna Borbála

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail