Mint fiatal, aki idővel szeretne önállósulni és a párjával saját életet kezdeni, ez életem egyik meghatározó kérdése, így elég alaposan körüljártam már a témát, íme, néhány közérdekű információ és pár hasznos tipp.

Tervezzünk!

Kezdjük az elején azzal, hogy felírjuk magunknak a következőt: Hogyan vegyünk lakást, ha lehet hitel nélkül?!

Ennél semmi sem fontosabb, ha egy hosszú távú célt szeretnénk megvalósítani, a lakásvásárlás pedig valóban egy nagyon hosszú folyamat eredménye, már, ha az embernek ezt nem veszik meg a szülők és így még gondolkodni sem kell a témán. Szóval a tervezés annyit jelent, hogy szépen fogunk egy fehér lapot és végignézzük a lehetőségeinket. Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy még lakhatunk otthon úgymond ingyen, vagy minimális összegért, akkor becsüljük meg magunkat és igyekezzünk minél jobban beosztani azt a pénzt, amit megkeresünk. Hiszen onnantól kezdve, hogy önállósultunk, már soha senki nem fog minket etetni, vagy kifizetni a rezsinket, magunkat kell majd ellátnunk. Természetesen akkor is szükség van erre a számolásra, ha esetleg már albérletben lakunk, csak sajnos kevésbé lesznek kedvezőek a számadatok, miután mindent felírtunk.

Azt a bizonyos fehér lapot felezzük el, és az egyik felére írjuk fel az egy hónapra eső bevételeinket és kiadásainkat. Ezeket persze először csak megsaccolni tudjuk a korábbi hónapok tapasztalatai alapján, de azért egy egészen jó kalkulációt készíthetünk. Ne felejtsük ki a telefon és internet díjakat, az étkezést és persze a szórakozást se, hiszen, hiába, hogy be akarjuk osztani a pénzünket egy cél érdekében, azért emellett is jár egy kis kikapcsolódás. Jó esetben azt kapuk eredményül, hogy a bevételeinkből marad egy bizonyos összeg, amit tehát akkor félre tudunk tenni lakásvásárlás céljából.

Ha mínuszban vagyunk, akkor persze igen erősen el kell gondolkodnunk életvitelünk fenntarthatóságán, de azért remélem ilyesmi senkivel nem fordul elő. A mérleg elkészítése után nincs más dolgunk, mint nyitni egy kockás füzetet, hasonló elfelezett oldalakkal és a következő hónapban beleírni a tényleges kiadásainkat forintra pontosan, ami azt jelenti, hogy az automatában vett kávé és egy vonatjegy is bele kell, hogy kerüljön, magyarán minden összeg, ami bármilyen módon elhagyja a pénztárcánkat. Ezt a hónap végén összesítenünk kell, és megláthatjuk, mi is a valóság a számításainkhoz képest. Ezután pedig megkereshetjük a „hibát”, azaz a gyenge pontot és elkezdhetünk ezen spórolni. Például sok pénzt spórolhatunk dohányzáson, bulikon és otthonról vitt ebéddel is, ez mindenkinél más.

És hogy ez miért lakásra való spórolás?

Természetesen ilyen módon lehet mindenre spórolni. De az így félretett pénzt ajánlom mindenkinek, hogy fizesse be egy lakástakarék pénztárba, ami ugyan nem kamatozik valami hihetetlenül jól, viszont 30%-os állami támogatás jár mellé, ha az ember becsülettel fizeti a havi 5-10-20 ezer forintos részleteket, a választásának megfelelő futamidővel. Ilyen betétet ugyan egy ember egyet csinálhat, de például egy fiatal pár esetében, ha mindkét fél nyit egy-egy ilyen megtakarítási számlát, az már nagyban elősegíteni a lakáshoz jutásukat.

Emellett az éppen mostanában megújuló Szocpolt is érdemes igényelni, ami már élő, vagy megszületendő gyermekek számához kötött első otthonteremtésre szóló vissza nem térítendő támogatás. Ez függ a gyermekek számától, illetve az építendő, vagy megvásárolandó ház/lakás méretétől is, de a családok már akár 2-3 millió forinthoz is juthatnak ennek jóvoltából, ami szintén nem egy elhanyagolható összeg.

Szerző: Hernádi Anna Borbála

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail