Nem csak a háztartásokban tudunk spórolni, hanem néhány  apró fortéllyal a kiadásaink is normalizálhatók, csupán oda kell figyelni a részletekre.

Most olyan tippeket fogunk megosztani, amivel jó pár ezer forint megspórolható.
Vannak akik szeretnek olvasni, filmeket nézni. Nekik érdemes a munkahelyükön, ismerőseik, rokonaik által érdekes filmeket, vagy könyveket kölcsönkérni, és azokat nézni, olvasni. Az olvasást kedvelőknek érdemes lehet könyvtárból kölcsönözni a könyveket, mert ha már kiolvastad, akkor azt csak visszaviszed, és hozol helyette másikat. Ugyanez jó ötlet lehet a filmekre is. Miért vennéd meg, ha utána csak úgyis otthon porosodna‘. Ráadásul a jövő az elektronikus kiadványoké.

Amennyiben van saját autó, érdemes azt is takarékosan üzemeltetni. Használjuk csak akkor, amikor nagyon szükséges, nem kell vele menni mindenhová. Ajánlatos a használata egy nagyobb bevásárlás alkalmával, hogy ne kelljen a sok bevásárlótáskát cipelni, abban az esetben viszont amikor csak kenyér, meg egy-két dolgot akarunk venni, érdemes gyalog, kerékpárral, vagy tömegközlekedési eszközzel menni. Környezetkímélőbb, és nemcsak hogy sok pénzt tudunk megtakarítani az amúgy is drága üzemanyagár miatt, de még egészséges is.

Mindig ügyeljünk arra, hogy a csapok a háztartásunkban, de még nyáron a kertben se maradjanak nyitva ha végeztünk a dolgunkkal, mert óránként igen sok víz tud így elfolyni, vagy kicsepegni a csapon, ami rendesen megcsonkíthatja a pénztárcánkat.

Ha egy kisebb utazást tervezel, vagy csak egy hétvégére hagyod el a házat, minden felesleges dolgot kapcsolj ki, de még a bojlert se felejtsd el kikapcsolni. Ne csak kapcsoljuk ki, de még húzzuk is ki a konnektorból. Ha már úgysem tartózkodunk otthon, miért is fogyasztaná az elektromos áramot. Ugyanígy télen a fűtést is takarékra, vagy teljesen kikapcsolhatjuk.

Szinte minden háztartásban megtalálható az internet, ezért ha elő vagyunk fizetve különböző magazinokra, napi újságokra, azokat érdemes lemondani, hiszen ezen folyóiratokat olvashatjuk elektronikus formában is az interneten, vagy akár le is tölthetjük onnan. 

A legtöbbet használt elektronikai eszközünk a mobiltelefon, aminek szintén stabilizálhatóak a költségei.
Érdemes olyan szolgáltatásokat használni, amelyekre tényleg szükségünk van. Ha nem használjuk az internetet, akkor felesleges fizetni azt is havonta. Csökkenthetjük telefonálásunknak megfelelően a percdíjakat is, ehhez csak tarifacsomagot kell megváltoztatni. Aki viszonylag keveset telefonál, de még annak is aki sokat, érdemes kategorizálni melyik hívás a fontos, melyik kevésbé, és aelyik kevésbé fontos, azt hálózaton kívül célszerű megejteni. Nem szükséges feltétlenül a mobiltelefont használni csevegésre, már jó néhány eszköz áll rendelkezésünkre, amivel ingyen tudunk beszélni barátainkkal, ismerőseinkkel. Erre alkalmas a Skype, de ott van a Google gmail szolgáltatása is, ami szintén képes ezekre. Ráadásul ha van webkameránk, még láthatjuk is azon személyeket, akikkel éppen beszélünk.
Csupán egy mikrofonra van hozzá szükségünk.

Folyt. köv.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail