Már javában a szünidő örömteli napjait éljük, simogatnak a nap sugarai, csobbanhatunk a strandon… De hogyan oldjuk meg azt a helyzetet, hogy az iskolai szünidő 11 hét, a szülők meg jó esetben 2-3 hét szabadságot vehetnek ki a nyáron? Hogyan érezheted attól még akár jól is magad, ha nincsenek otthon a gyerekek? Először is szánj rá egy kis időt, hogy átgondold!

Melyek azok az időpontok amelyek fixek?

Például az óvoda mikor zár be, mikor van iskolai napközis tábor? Ezeket érdemes kihasználni, mert a gyermek nagyjából a saját közegében van, örömmel találkozik barátaival, csoport/iskolatársaival és nem utolsó sorban pénztárca kímélő megoldás.

Kik azok, akikre szívesen bíznád gyermekedet és ők mikor érnek rá?

Nagyszülő, barát, nagynéni, szomszéd…

Melyek azok a programok amelyekre feltétlen szeretnének elmenni a gyerekek, annak időpontjai?

Tábor, kirándulás…

Ha már megvannak az időpontok, ülj le a számítógép elé, egy naptárral, ( papír, ceruza is megteszi) . Nyiss egy Excel táblát, az oszlopok a hetek, a sorok a gyerekek nevei külön-külön, majd a családnak is legyen egy sora. Írd be a fix időpontokat, ha még marad üres hét ott mehet a család nyaralni, illetve lehet egy-egy csak anyus, csak apus nap is. Én különböző színnel jelöltem az óvodát vagy napközis tábort, amikor időre kell vinni-hozni őket. Más színű a családi nyaralás és megint más színű amikor a nagyszülőknél , ismerősöknél vannak. Ha elkészültél, akkor megnyugodhatsz, mert már egész jól átlátod a nyarat.

Játszadozó gyerekek

Arra azért figyeljünk, hogy a gyerekek mindig szem előtt legyenek.

Hogyan használhatod ki még jobban azt, hogy hol egyik gyerek nincs otthon, hol meg a másik, hol meg kettesben lehetsz pároddal? Ha nincsenek otthon a gyerekek lehet randit szervezni. Menjetek el pároddal moziba, vagy kiállításra, vagy csak üljetek ki a teraszra egy pohár bor kíséretében és beszélgessetek egy jót! Vagy mit szólnál egy Duna-parti sétára mint a régi szép időkben? Lehet, hogy neki nem jut eszébe ilyesmi, de mit számít? Lehetnek neked is jó ötleteid!

Találkozz a barátnőiddel és élvezd ki, hogy nem kell rohannod haza, nyugodtan megihatsz egy jeges kávét és dumcsizhattok akár 2-3 órán keresztül is. Menjetek el vásárolni a csajokkal, engedj meg magadnak egy-két új ruhadarabot, mert megérdemled és mert úgyis leárazás van, mellesleg a család sem nézegeti jelzésértékűen az óráját, hogy mikor végez már anya a nézelődéssel, próbálgatással.

Apa menjen sörözni a barátaival, vagy focimeccsre, vagy amire vágyik és ami ahhoz vezet, hogy végre ő is kieressze egy kicsit a gőzt. Annyit dolgozik ráfér egy kis kikapcsolódás. Ha az egyik gyerek nincs otthon mert táborban van, vagy nagyszülőknél akkor tegyetek egy kicsit az ő kedvére! Minden gyerek szereti, ha ő van a középpontban. A nagyfiúval elmehettek egy meccsre, vagy áthívhatja a barátait és kicsit tovább maradhatnak mint általában, vagy hozhatnak hálózsákot és ott is aludhatnak a skacok, rendelhettek pizzát és szólhat a zene és megint kiderült, hogy jó-fej szülei vannak a gyereknek.

A kisebb gyerekkel elmehettek valami jó kis animációs filmre, vagy játszóházba, vagy bármi olyan programra ami a szíve vágya és róla szól. A lényeg, hogyha együtt vagytok, az élmény legyen. Fontos, hogy biztonságban tudd őket, ne aggodalmaskodj, ne hívd őket óránként telefonon, mert az nekik se,neked se jó.

Örülj a nyárnak, örülj, hogy jól érzik magukat, pihennek, töltődnek és te is tedd ezt!

Szerző: Mészáros Norberta

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail