Most hogy az üzemanyagárak az egekben vannak, ugye milyen jó lenne több ezer forintot megspórolni az autózásaink alkalmával? Tudd meg, ezt hogyan érheted el!

154459_386458968112767_1539967486_n
 Gazdálkodjuk okosan az üzemanyaggal is. Havonta 10-15 ezer forint is a zsebünkben maradhat, ha a következő tanácsokat megfogadjuk.

A legelső, és legfontosabb dolog, hogy távolítsunk el az autóból minden olyan tárgyat, ami plusz súlyt generál. A 80-100 kg súlyfelesleg megnöveli a fogyasztást.

A vezetési stílusra is érdemes odafigyelni, ami gyorsan megtanulható

1. Nem feltétlenül szükséges gyorsan hajtanunk, hogy odaérjünk valahova. Inkább induljunk el egy kicsit hamarabb az adott helyről, mint sietni kelljen, és ezzel egy nagyobb büntetést kapjunk a hatóságoktól. Arról nem is beszélve, hogy magasabb fordulaton pörgetve a motort, a fogyasztásunk is megnő.

2.Válasszuk meg az úti célunkat pontosan. Érdemes GPS-t használni, mert ezzel is a legrövidebben juthatunk el A pontból B-be. A mai modern GPS-ek már azt is tudják jelezni, ha valahol útlezárás van, és azonnal egy másik útvonalat képes másodpercek alatt kiszámítani. A gond csak az ára lehet, mivel még elég drágák ezen készülékek

3. Mindig vezessünk biztonságosan! Nemcsak hogy mások és a saját biztonságunk megóvása a cél, de egy kisebb koccanás költségeitől is megóvhatjuk magunkat, és pénztárcánkat. Vezessünk körültekintően, és tartsuk be a követési távolságot, hogy még véletlenül se keljen hirtelen irányt változtatnunk. 

4. Sokszor előfordul, hogy emelkedőn, vagy lejtőn kell autóznunk. Az emelkedő előtt érdemes autónkat felgyorsítani, hogy ne az emelkedőn kelljen pörgetni a motort. Amint elhagytuk az emelkedőt, egy megfelelő sebesség kiválasztásával, gurulva tudunk haladni, amivel egyáltalán nem fogyaszt az autónk. Ezzel egyidőben pedig fék használata nélkül ajánlatos fékezni, mégpedig a motorféket használva.
A jó vezetés elsajátítása céljából ajánlatos elvégezni egy vezetéstechnikai tréninget.

Amennyiben nincs szükség az autóra felszerelt tetőcsomagtartóra, vegyük azt le onnan, mert ezzel nő a légellenállás, és ezáltal a fogyasztásunk is. Ha sokat túrázunk kerékpárral, akkor olyan ehhez használható szállító eszközt válasszunk, amit az autó hátuljára tudunk felszerelni.

Figyeljünk oda az autónk gumiabroncsainak nyomására is, mert ha kevés a nyomás a gumiban, az erős lassítást eredményez, ami szintén magas fogyasztást produkál.

Ami a legtöbb üzemanyag fogyasztással szokott járni egy autónál, az a klíma használata. A klíma helyett használjuk az ablakokat. Ezt persze csak kisebb tempónál, és rövid távon ajánlatos, mert itt kisebb a légellenállás, autópályán viszont érdemes a klíma használata.

Ezentúl ha autóba ülünk, fogadjuk meg a következő tanácsokat a gazdaságos üzemeltetés céljából. 
üzemanyag fogyasztása nélkül. 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail