Sokan szenvednek attól a problémától, hogy soha semmi nem jön össze és mindig tele vannak el nem végzett feladatokkal. Erre a problémára nincs más megoldás, mint az, hogy szépen leülünk, fogunk egy noteszt vagy egy táblát és „kezünkbe vesszük” az életünket.

Sosincs késő, se korán elkezdeni, az ember bármelyik pillanatban dönthet úgy, hogy akkor mostantól változtat és igenis tudatosan be fogja osztani az idejét, úgy, hogy jusson és maradjon is. A beosztás elkészítésénél nagyon fontos, hogy a saját személyiségünkhöz alakítsuk a beosztást. Tehát nincs egy letölthető sablon, ami mindenkinek az életét megoldja, hanem hasznos tanácsok vannak, amelyek felhasználásával kialakíthatjuk a nekünk megfelelő beosztást.

1. Hagyjunk időt a szórakozásra és a pihenésre…

Ez persze lehet, hogy evidensen hangzik, de mégis fontos rá odafigyelnünk. Amint megnézzük a napjainkat és rájövünk, milyen sok idő áll rendelkezésünkre, amit eddig elforgácsoltunk, hajlamosak lehetünk teljesen betáblázni magunkat, hogy mostantól nagyon hatékony életet éljünk, de ez fölösleges. Alkalmazzuk a fokozatosság elvét ebben az esetben is és persze legünk türelmesek önmagunkhoz. Természetesen nem sikerülhet minden elsőre, igenis legyünk büszkék önmagunkra, ha már legalább az eltervezett feladatok egy részét el tudtuk végezni, hiszen idővel, úgyis belejövünk majd.

2. Hasznos, ha minden napot beosztunk előre…

Azaz, hogy aznap mit szeretnénk csinálni, és ehhez a rendszerhez pedig igyekezzünk tartani magunkat, hogy hozzászokjunk és könnyen menjen. Persze nem kell minden áron tartani magunkat ehhez, hiszen egy-egy nap azért változhat a program. De érdemes kitűzni, egy-két napot amikor mindenképpen sportolunk, olyat, amin takarítunk, pihenünk, és esetleg tanulunk.

Az időbeosztás kellékei

3. Ami viszont fontos: „akinek nincs esze, legyen notesze”…

És persze nem arra gondolok, hogy bárki buta lenne, de azért feledékeny lehet. Mindenképpen tartsunk magunknál vagy egy kis noteszt, de még inkább egy határidőnaplót, amibe tényleg mindent felírunk. Akár azt is, hogy postára kell mennünk, valakinek megígértük, hogy elküldünk valamit, be kell vásárolnunk, hiszen ez is segít az időbeosztás megtartásához. Legyen minden napra minden teendő beírva és ne bízzuk a véletlenre, illetve az emlékezetünkre, hiszen abban eddig már néhányszor csalódtunk. Hiába tűnik gyerekesnek vagy felesleges időtöltésnek, így nem fogunk elfelejteni semmit és jobb esélyeink vannak arra is, hogy be tudjuk osztani az időnket.

4. Időnként pedig jó, ha nézegetjük a beosztásunkat…

Hogy egy kicsit el tudjuk képzelni az aznapi és a heti beosztásunkat és egy kicsit realizáljuk őket.

 

Szerző: Hernádi Anna Borbála

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail