Hogy mi is ez a „hely”, a komfortzóna?

Amiben minden nap mozgunk, kényelmes, probléma-, de sajnos eredménymentes is, éppen ezért jól tesszük, hogyha kitapasztaljuk a sajátunkat és hozzákezdünk a határaink feszegetéséhez.

Miről ismerhetjük fel hogy elkényelmesedtünk? Ez nem olyan nehéz, mert az ember alapvetően szereti a kényelmet, így szinte mindannyian igyekszünk ebben a „zónában” mozogni és nem túlzottan megerőltetni magunkat. És teszem hozzá, ezekre az erőfeszítésekre nincs is feltétlenül szükség, hiszen nem véletlenül nem lépjük át a határokat. Jól érezzük magunkat közöttük és úgy alakítottuk ki őket, ahogy nekünk a legjobbak. Ha elégedettek vagyunk az életünkkel, ne is olvassunk tovább, de azt hiszem, mindeninek van valami olyasmi, amin szeretne alakítani, úgyhogy ajánlom mindenkinek, hogy olvasson tovább és persze tegyen egy próbát.

Sokaknál annyit jelent a „komfortzóna” fogalma, hogy kényelmes fotelünk legyen és rágcsálnivalóval nézhessük a TV-t egy meleg lakásban, ami persze a komfortérzet szempontjából igaz is, de a dolog ennél azért egy kicsit tovább mutat. Alapvetően lelki korlátainkat kell feszegetnünk, ha valamire jutni akarunk, és persze ez a legnehezebb. Az első nagy kihívás, hogy felismerjük ezeket a bizonyos korlátokat, majd reálisan mérjük fel, milyen célt állíthatunk magunk elé, ami azért teljesíthető, de egy kicsit azért „nyújtózkodnunk” kell hozzá.

1. Bátortalan és zárkózott vagy? – Beszélgess emberekkel, a legrosszabb, ami történhet, az, hogy elhajtanak, na és akkor mi van? Majd más kedvesebb lesz!

2. Nem sportolsz? – Kezdj hozzá, és mindig jusson eszedbe, hogy nem csak a kilók miatt csinálod, hanem azért is, hogy bebizonyítsd, hogy képes vagy rá!

3. Rendszertelenül étkezel és egészségtelenül? – Válassz olyan diétát, amit be is tudsz tartani, de azt tartsd is be!

4. Hadilábon állsz a határidőkkel? – Kezdd el beosztani az idődet, és persze tartsd be, amit elterveztél!

Van bármi más, amin változtatni szeretnél? Én nem tudom az összes lehetséges felsorolni, de azt tudom, hogy valahol mélyen mindenki tisztában van a saját hibáival és gyengeségeivel és azt is tudja, hogy mit és hogyan kellene rajtuk változtatnia. A komfortzóna tulajdonképpen az a „gonosz kis manó”, aki elhiteti velünk, hogy ezt nem is kell igazából megtennünk, jó lesz az nekünk, ahogy most van, de legalábbis nem ma van a napja annak, hogy elkezdjük a dolgokat másképp csinálni. Lehetne ezt a bizonyos „komfortzónát” emberi lustaságnak is nevezni, hiszen eléggé közel állnak egymáshoz, csak a előbbi talán egy kicsit humánusabb megfogalmazása az utóbbinak. Nem leszek kegyetlen, nem mondom, hogyha valaki nem változtat, az lusta, de az biztos, hogy nem nagyon erőlteti meg magát a saját élete javításáért.

Márpedig ezért egyedül mi vagyunk a felelősek és igenis tennünk kell érte, mert helyettünk senki más nem fog. Az embernek pedig az örök elégedetlenség is a sajátja, így fel van adva a lecke: minden egyes nap felülkerekedni kényelmességünkön és tenni azért, hogy az életünk egyre inkább olyan legyen, amilyennek akarjuk. Ha ezt az elvet betartjuk, elég hamar elég nagy eredményeket érhetünk el. Ember és helyzet függvénye természetesen, de akár egy hét „komfortzónán kívüli élet” is megváltoztathat bennünket annyira, hogy soha többé ne akarjuk magunkat kicsinyes korlátok közé szorítani.

 

Szerző: Hernádi Anna Borbála

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail