Természetesen evidensnek tűnik, hogy amit élünk, az csakis a mi saját életünk lehet, de sajnos ez nem biztos, hogy így van. Sokan közülünk mindent a világ és bizonyos emberek elvárásai miatt tesznek és tesznek úgy ahogy.

Ezzel pedig a legnagyobb probléma, hogy legtöbbször ezzel nem is vagyunk tisztában. Természetes dolog, hogy gyermekként és fiatalként szeretnénk megfeleli szüleink és családunk elvárásainak, ami természetesen jó is, hiszen ennek köszönhetően alakul ki bennünk egy bizonyos, egységes értékrend, amihez aztán későbbi életünk folyamán tudunk igazodni. Idővel azonban meg kell találnunk a saját utunkat és prioritásainkat. Ezt követi az a nehéz folyamat, hogy valahogy próbáljuk összhangba hozni a tanult mintákkal azt, amit mi magunk a szívünk mélyén szeretnénk.

Ez egy nehéz folyamat, ami sok konfliktussal jár, nem csak a családunkkal szemben, de önmagunkban is, hiszen eddig mi is másképp csináltuk. Sokan pedig nem merik bevállalni ezt a feszültséget, vagy csak részben, ez pedig végül egy felemás élethez és ez által örök elégedetlenséghez vezet, erre pedig senki nem vágyik. Tehát jobb, ha bevállalunk egy kis feszültséget, de ezáltal olyan életet alakítunk ki magunknak, ami valóban a miénk és teljes mértékben hiszünk benne és boldogan tudunk benne élni.

sajat-eletunk

Töprengj el azon, milyen életet szeretnél magadnak, akarod-e azt az utat járni amin most jársz, a döntés a saját kezedben van.

Először is álljunk meg egy pillanatra és gondolkodjunk el, nézzünk magunkba és tegyük fel a kérdést magunknak: Elégedett vagyok az életemmel? Mert ha erre a válasz nem, tovább kell haladnunk. A következő kérdés az kell, hogy legyen: Tudok rajta javítani? Az esetek 90%-ban erre igen kell, hogy legyen a válasz, úgyhogy gondoljuk jól végig! Ne mentegessük magunkat, legyünk őszinték és ismerjük be, milyen részünk van abban, hogy nem vagyunk elégedettek és térképezzük fel, mit tehetünk. Most pedig azt gondoljuk el, milyen életet szeretnénk és persze, hogy ennek mi a valószínűsége.

Nyilván nem kívánhatjuk, hogy egyik napról a másikra milliomosok legyünk, de igenis előttünk áll az élet és minden egyes pillanat tökéletes arra, hogy elkezdjük abba az irányba terelni az életünket, amire vágyunk. Mindenkinek van egy álma, és minden álomhoz van egy első lépés, amit akár már most rögtön megtehetünk. A legkézenfekvőbb, hogy rögtön lapozzunk tovább erről az oldalról egy olyan helyre, ahol minél többet megtudhatunk célunkról és, hogy hogyan juthatunk el hozzá. Ha tánc, keressünk egy kurzust, ha egy utazás, nézzük meg mennyibe kerülne és számoljuk ki, hogyan és mennyi idő alatt spórolhatjuk össze rá a pénzt. És persze bármi más legyen az, amire szívünk mélyén vágyunk, szépen fogjuk magunkat, írjuk le egy lapra, tűzzük fel valahova és minden nap tegyünk egy egészen apró lépést az irányába.

Ehhez persze kitartás és céltudatosság kell, de sokszor ezek a célok és „kötelező” kis lépések tudnak minket kirángatni a kátyúkból és reményt adnak a nehéz napokon is, hiszen tudjuk, hogy tartunk valahová, valami olyasmi felé, ami valóban a miénk. Mindig gondoljunk erre és tegyük meg azokat a bizonyos lépéseket, még, ha nehéz is, mert igenis, a kitartó és kemény munkának meglesz a gyümölcse!

Szerző: Hernádi Anna Borbála

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail