Azt mondják milyen könnyű a szülőknek, otthon csak elvannak a gyerekekkel, és közben a gyermeknevelés „gyerekjáték” csupán. Pedig ez nem így van, de hogy ez megváltozzon, most itt van 3 hasznos tanács.

gyermeknevelés

A gyermeknevelés szülői feladat.

A gond ott kezdődik, hogy mindig figyelni kell rájuk, nem csak akkor mikor még kicsik, hanem ahogy nagyobbak, érettebbek lesznek is, talán akkor még jobban… Mi szülők csak a legjobbat szeretnénk gyermekünknek, és ez ellen mondhat bárki bármit. Egyetértünk? Ám ha már akkor elkezdjük a gyermeknevelést, mikor még fogékonyabbak a külvilágra, sokkal többet teszünk értük, mint amikor már ezzel nem sokra megyünk. Soha ne felejtsük el, hogy mi is voltunk gyerekek, de meg kell tanulniuk, mit szabad, és mit nem… Most tőlünk ehhez itt van néhány tanács, milyen az igazi gyermeknevelés.

1. tanács: A gyermeknevelés egyértelmű szerepei

Az egyértelmű szerepek egy nagyon egyszerű fogalom. Te vagy a szülő és ők a gyerekek. Tehát egyértelműnek kell lennie, hogy Te gondoskodsz róluk, Te segíted őket, azaz Te vagy a szülő és ők a gyerekek. Azzal, ha különféle „megszorításokat” készítesz a gyermekeidnek, azzal még nem sérted meg őket, csupán olyan szabályokat szabsz meg, melyek betarthatóak, és ezen szabályok érvényre juttathatók. Amikor a szabályokat betartják, éreztetni kell velük az elismerést és megbecsülést. Amikor a szabályokat nem tartják be, tudniuk kell, hogy bizony ennek következményei lehetnek. Elsősorban tanácsokat adj nekik, ne érezzék, hogy ez kényszer a részükről. Ez csupán tanács legyen az elején, amit később be is kell tartatni velük, különben mit sem ér az egész.

De mielőtt bárki azt gondolná, hogy ez nem illik ide a 21.-ik századi gyermeknevelésbe, azt kell mondjam az téved, ugyanis pont az a tendencia látszódik, hogy a gyermekek sokszor el vannak hanyagolva, nem figyelünk rájuk eléggé. Természetesen a gyermeknevelés fő mozgatórugója a szeretet kell hogy legyen. Nekem van egy informális szabály a fejemben, hogy szeretnem kell a gyerekek kétszer annyi, mint én tanítani nekik. Ha uralkodni az otthoni vaskézzel, a gyerekek is hallgatni a félelem vagy a vélt hatalom, de nem bízom benned. Amikor érzik a szeretetet, könnyebb őket bármilyen szabályok betartására.

2. tanács: Világos célok

A legjobb módja annak, hogy kezedbe vehesd a gyerekek irányítását, ha megbeszéled velük a tiszta célokat, illetve a kívánt eredményt.  Beszéld meg velük, hogy közösen találjátok ki, hogyan fogják elérni azt. Segíts nekik világos célkitűzéseket kitűzni maguk elé.

A mi feladatunk mint szülőnek, hogy egy jó ember váljon belőlük, és hasznos tanácsok birtokába kerüljenek ezáltal.

3. tanács: Világos elvárások

Érthetően beszélni kell velük, milyen eredményeket szeretnél látni, és elmagyarázni neki, hogy miért jó ez a számukra. Tanítsd meg nekik, hogyan kell viselkedni, mindegy hol vagytok, hogy kell megjelenni, stb.

A megbeszélt szabályokat jegyezzétek fel közösen, és tegyétek ki a gyerekek szobájában, hogy lássák és mindig emlékezzenek rá.  Elvárások lehetnek például:

  • Önbecsülés
  • Mások tiszteletben tartása
  • A család az első
  • Iskolai magatartás
  • Mikor érzi jól magát a gyermek

Ne feledd, a végeredmény az, hogy a gyerekek is benne legyenek a dologban, ne érezzék kényszernek. Magabiztosabban lássák a jövőjüket, és helyesen reagáljanak a világ változásaira később.  Tudjuk meg, hogy az a tanács, amit tőlünk kapnak, azt értik, hogy mik a célok és miért fontosak. Megértették-e, hogy hogyan kell csinálni a dolgokat hogy sikeresek legyenek!

Sok szerencsét!

Forrás: Steve Biddulph- Hogyan neveljük a fiúnkat?

Szerző: Varga Sándor

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail