Ha vállalkozóként valami újba szeretnél belevágni, vagy egyszerűen csak kellene egy kis tartalék tőke, akkor ideje elgondolkodni azon, hogy az a spórolási taktika ma is ugyanúgy működik-e, mint ami mondjuk jó pár évvel ezelőtt?

  1. Ne költs többet, mint amennyit megkeresel!

A világ változik, és vele együtt a spórolási szokásaink, a meglátásaink is. Az első aranyszabály, hogy soha ne költs többet, mint amennyit megkeresel. Sokszor ez nehéz, de be kell tartani ahhoz, hogy mindig a költségkereteink között tudjunk maradni. Ha csak 5%-al léped is túl a kereted, akkor abban biztos lehetsz, hogy egy csekk tutira megmarad a következő hónapra. És ha egyszer valamekkora összeget is görgetsz magad előtt, abból az adósságspirálból elég nehéz lesz kimászni.

Egy országos felmérés alapján, még mindig a legtöbbet olyan ruházati termékekre költünk, melyet aztán egyszer, talán kétszer használunk, aztán csak úgy ott van a szekrényben, és az a következő szezonban már biztosan nem lesz jó. Ha sok olyan terméked van a szekrényben, vagy egyéb már nem használt tárgy, ne dobjátok ki, hanem azt érdemes eladni a Jófogás, vagy a Vatera oldalakon.

  1. A mának élni!

Egy-egy hétvégi bulival sok pénzt elszórhatsz, és még a spórolt pénzed is felélheted, ha nem vigyázol.

Egy-egy hétvégi bulival sok pénzt elszórhatsz, és még a spórolt pénzed is felélheted, ha nem vigyázol.

A spóroláshoz hozzá tartozik, hogy ezzel a magatartással egy tervet szeretnénk megvalósítani, ez pedig egy hosszú távú cselekedet. Ha úgy gondolod, hogy a rohanó világunkban sosem lehet tudni meddig él az ember, és Te csak a mának szeretnél élni, akkor azt gyorsan felejtsd el.

Az idő gyorsan elrepül mindenki felett, és biztosan nem szeretnéd, hogy céltalanul pörögjenek el az élet eseményei. Ugyanakkor, ha párod, családod van, akkor rájuk is gondolnod kell, ugye nem szeretnél adósságot hagyni nekik?

  1. A pénz nem boldogít!

A pénz nem boldogít, de a tudat, hogy mindig van tartalék, az igen.

A pénz nem boldogít, de a tudat, hogy mindig van tartalék, az igen.

Bizonyos esetekben valóban így van, de erre rá is lehet cáfolni…

Gondold csak végig! A legtöbb esetben a problémáink forrása a nem megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló anyagiak, ami stresszhez, és szorongáshoz vezet, és ez lelki problémákat okoz sok embernél.

Ez pedig azért van, mert sok esetben nem tudja teljesíteni még az alapvető szükségleteit sem, csak azért, mert nincs meg a pénze hozzá. Ilyenkor jól jöhet egy jól kidolgozott spórolási taktika.

A kiegyensúlyozott élethez bizony elég lenne annyi is, hogy tudjuk, mindig van egy kis tartalék anyagi forrás, ami biztosítja a biztonságot számunkra, ezáltal vidámabbak, boldogabbak lehetünk, ami sok esetben kihat a munkavégzésre, a kedélyállapotunkra, a munkatársaink, és a főnökeink viszonyára is.

Persze ez nem erősíti meg a szabályt, hogy a gazdagabb, boldogabb!

  1. Hitelt soha!?

Hitel felvételét nehézségeit csak alapos megfontolás után vegyél a válladra.

Ha hitel felvételén gondolkodsz, ilyen terhet csak alapos megfontolás után vegyél a válladra.

Bizonyára sokan tanultak a nemrég lezajlott banki adósságcsapdákból, hiszen olyan ígéretesnek tűntek a csábító kamatok, meg a hasonló ígéretek…

Butaságnak tűnhet, ám mégis van olyan eset, amikor hitellel tudunk csak megoldást találni a problémáinkra. Például ha egy vállalkozás fejlesztése, emberek megélhetése a tét.

Ebben az esetben figyelni kell a kedvezőbb kondíciójú hiteleket, és persze sokat kell mérlegelni, valós számításokkal kell alátámasztani azon állításunkat, hogy az adott hitel, tényleg a fejlődést szolgálja, vagy egyenesen a csőd szélére sodor bennünket.

Magánszemélyek esetén is előfordul, hogy jobban járunk, ha hitelhez folyamodunk, például ha az albérlet helyett saját tulajdont vásárolunk, mert ott magunknak fizetünk, nem pedig a főbérlőnek, de ebben az esetben is érvényes a fenti szabály, még jobb, ha családon belül tudjuk azt megoldani, nem pedig egy bank szolgáltatását igénybe véve.

Minden esetre, ha megoldható az, hogy várjunk például egy ingatlan megvásárlásával, akkor ne kapkodjuk el, inkább válasszuk a sokak által kedvelt állami garanciát adó lakáskasszát, például a Fundamentát.

  1. Hitelt a hitelért!

Ha már van hiteled, kérj segítséget szakértőtől annak díjának csökkentésére.

Ha már van hiteled, kérj segítséget szakértőtől annak díjának csökkentésére.

Ha már egyszer beleestünk abba a csapdába, hogy hitelre vettünk meg egy nagyobb értékű ingatlant, vagy egy autót, akkor érdemes lehet megfontolni azt, hogy meglévő hitelünket kiváltsuk egy másik hitellel.

A csábító ajánlat nem mindig olyan csábító! Főleg akkor nem, ha nem tájékozódunk kellőképpen. Itt már minden mozzanat döntő jelentőséggel bír, még a legapróbb betűk is. Sok ezer forint takarítható meg havonta egy kedvezőbb díjcsomag kiváltásával.

Mindenképp érdemes egy erre szakosodott szakértő felkeresése, mert Ő lesz az, aki teljes képet tud mutatni a lehetőségekről.

Összegzés:

-Költs kevesebbet, mint amennyit keresel…

-Ne csak a mának élj, gondolj a jövődre…

-A pénz nem boldogít…vagy mégis?

-Ha lehet hitelt soha!

-Hitelt kiváltani hitellel…

Sok szép pillanat vár rád az életben, kezd el megvalósítani őket, és ha ehhez pénz kell, ráadásul csak spórolással tudod ezt megvalósítani, akkor kezd el kicsiben ma, és közben jusson eszedbe, hogy a tetteidért csakis Te vagy a felelős!

Szerző: Varga Sándor

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail