„ A pénz nem boldogít!” ­ tartja a mondás!

Viszont, ha anyagiakban szűkölködünk, bizony megkeserítheti életünket, hiszen a pénz életünk egyik fontos lételeme.

Szinte mindig és minden élethelyzet a pénzről szól! Abból elégítjük ki életünkhöz elengedhetetlen szükségleteinket. Élelmiszert, ruhát vásárolunk. A házunk, lakásunk havi szolgáltatásait: áram, víz, csatorna, fűtés, esetleg Internetet, telefont fizetnünk kell! Ezeket a szükségleteket nem egyszerű a mai gazdasági helyzetben spórolás nélkül kiegyenlítenünk, úgy hogy akár még egy kis pénzt is megtakaríthassunk magunknak a havi fizetésünkből.

A nyár közeledtével nyaraláson töri a fejét a család?

Érdemes olyan oldalakat felkeresni az interneten, ahol kifejezetten család és gyermekbarát akciókkal, kedvezményekkel várják a nyaralni vágyókat. Ha rendelkezünk SZÉP Kártyával, azt hasznosan felhasználhatjuk azokon a szálláshelyeken, ami SZÉP Kártya elfogadóhelyként van feltüntetve. Aki szeret kempingezni, annak nem csak egy jó kis családi móka, hanem sokat spórolhatunk a szállodákkal ellentétben. Itt önellátóknak kell lennünk, de ezzel is csak jól járhatunk anyagilag. Nemcsak azért, mert mi magunk dönthetjük el, hogy mit és miből főzünk, hanem minőségi saját ételt készíthetünk saját pénztárcánkhoz mérve.

Ahol gyerek van ott a ruháztatás, iskoláztatás sok család pénztárcáját csapolja meg, főleg iskolakezdéskor. A gyermekek ruházkodásának egyik spórolási lehetősége, ha családon belül, vagy ismerősök, egymás között csereberélnek, ha a nagyobb testvér kinőtt ruhái lekerülnek, annak még a kistestvér még hasznát veheti. Rendszeresen tartanak ruhabörzéket művelődési házakban, iskolákban ahol olcsón juthatunk használt gyermekruhákhoz olyan anyukáktól akik saját használt gyerekruháikat kínálják megvételre. A másik lehetőség ami egyre népszerűbb a kisgyermekes anyukák körében, az egyre fellendülőben lévő úgynevezett turis ruházati boltok kereslete.

Sokszor megfigyeltem már, hogy az ilyen turikban sokkal több az érdeklődő, mint a drágább butikokban az új kollekciót keresgélők száma. Itt mindenféle korosztály megfordul, hiszen felnőtt, és gyermek ruha egyaránt kapható. A harmadik eshetőség pedig, az interneten különféle használt ruházati webshoppok felkeresése, ahol szintén, ugyan használt, de jó minőségű ruhákhoz juthat hozzá a kedves szülő, nem csak gyermeke részére, hanem a család többi tagja számára is. Ami az iskoláztatás nehézségeit illeti, azok legfőképpen az iskolatáska, a tankönyvek, az íróeszközök, és a füzetek megvásárlását jelenti. A tankönyvet, táskát, ha családon belül egymásnak át tudják adni a még használható iskolai eszközöket, ez máris nagy segítség a spórolásban.

Logikusan gondolkodjunk, és próbáljuk a pénzünket vágyainkhoz, igényeinkhez mérten beosztani!

„Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér!”

 

Szerző: Illés Katalin

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail